İstanbul Seririyatı Arşivi

Son Yazılar


Suçlu Çocuklar Meselesi

Atıf için:Tuğba Esat Örengül, “Suçlu Çocuklar Meselesi”, İstanbul Seririyatı Arşivi. 1936 yılında İstanbul Seririyatında yayınlanan “Suçlu Çocuklar” yazısı, çocuk ruh sağlığı alanında bir Türk nöropsikiyatrist tarafından kaleme alınmış en erken metinlerden birisidir. Yazı aynı yıl Kader Matbaası’nda ayrı bir fasikül olarak da basılmıştır. Hüseyin Kenan, çocuklarda ortaya çıkan bu “hastalığın” sebebinin mikroptan ziyade toplumsal ve…

Tamamını oku..

Seririyatın Karikatüristi: Dr. Ulvi Kâzım Bey

Atıf için:Cem Hakan Başaran & Fatih Artvinli, “Seririyatın Karikatüristi Dr. Ulvi Kâzım Bey”, İstanbul Seririyatı Arşivi. İstanbul Seririyatı’nda – bir kısmı daha önceleri muhtelif mizah dergilerinde de yayımlanmış – karikatürlerini yayımlayan Karikatürist Dr. Ulvi Kâzım Bey’in yaşamı hakkında maalesef yeterli bilgimiz yok. Daha önceki bir blog yazımızda değindiğimiz gibi İstanbul Seririyatı’nda Mazhar Osman tarafından yazılmış…

Tamamını oku..

Seririyat ve Nekrolojiler (ölümlerin ardından kaleme alınan biyografik taziyeler)

Atıf için:Cem Hakan Başaran & Fatih Artvinli, “Seririyat ve Nekrolojiler (ölümlerin ardından kaleme alınan biyografik taziyeler)”, İstanbul Seririyatı Arşivi. İstanbul Seririyatı yalnızca klinik bir tıp dergisi değil aynı zamanda paramedikal bölümüyle sıradışı bir dergiydi. Derginin paramedikal bölümünde 33 yıl boyunca dönemin yerli-yabancı ünlü hekimlerinden ediplerine, devlet adamlarından hastane mubassırlarına (hastabakıcılarına) 350’ye yakın kişinin ölümünün ardından…

Tamamını oku..

Hekimlerin Rakipleri

Atıf için:Mazhar Osman [Uzman], “Hekimlerin Rakipleri”, İstanbul Seririyatı, 8. Sene, No:2 (Haziran 1926, Paramedikal Kısım): 311-314. Maatteessüf bazı arkadaşlarımızda fena bir zihniyet vardır. Hekim hekimi kıskanıyor ve bu kıskançlığını her vesile ile gösteriyor. Bence bundan manasız ve bişuur [şuursuz] bir şey olamaz. Belki Avrupa’da hekimler birbirini kıskanmakta haklı olsun, fakat bizde buna lüzum görmüyorum. Bilakis…

Tamamını oku..

Fakülte Klinikleri ve Şehir Hastaneleri

Atıf için:Mazhar Osman Uzman, “Fakülte Klinikleri ve Şehir Hastaneleri”, İstanbul Seririyatı, Sene:33, No:1, (Ocak 1951): 2-4. 1908 senesinden beri bu davanın hali ile meşgulüz. Meşrutiyet inkılâbında askerî ve mülkî tıp mektepleri birleşerek Tıp Fakültesi teessüs edince bu dava da meydana çıktı. Tıp Fakültesi’nin Haydarpaşa’da şimdi lise olan binasından ve karşısındaki askerî tıbbiyenin kliniklerinden başka bir…

Tamamını oku..

Seririyat Müessisleri: Mazhar Osman Uzman (1884-1951) ve Nurettin Ramih Ener (1880-1951)

Atıf için:Cem Hakan Başaran & Fatih Artvinli, “ Seririyat Müessisleri: Mazhar Osman Uzman (1884-1951) ve Nurettin Ramih Ener (1880-1951)”, İstanbul Seririyatı Arşivi. https://istanbulseririyati.com/index.php/2024/12/23/seririyat-muessisleri-mazhar-osman-uzman-1884-1951-ve-nurettin-ramih-ener-1880-1951/ İstanbul Seririyatı kurucularının dergicilik birikimi ve gayretleri sayesinde uzun yıllar ayakta kaldı. Kurum dergileri olanve kurumsal desteklerle yayın hayatına tutunmuş olan Ceride-i Tıbbiye-i Askeriye, Vakayi-i Tıbbiye, Osmanlı Seririyat Mecmuası, Darülfünun Tıp Fakültesi…

Tamamını oku..

Seririyat’tan Önce, Seririyat’tan Sonra: Türkiye’de Nöropsikiyatri Dergileri

Atıf için:Fatih Artvinli & Cem Hakan Başaran, “Seririyat’tan Önce, Seririyat’tan Sonra: Türkiye’de Nöropsikiyatri Dergileri”, İstanbul Seririyatı Arşivi. https://istanbulseririyati.com/index.php/2024/12/21/seririyattan-once-seririyattan-sonra-turkiyede-noropsikiyatri-dergileri/ Osmanlı-Türkiye tıp tarihi açısından en önemli dergilerden biri olan İstanbul Seririyatı’nda psikiyatri, nöroloji, dermatoloji, halk sağlığı, radyoloji, mikrobiyoloji gibi tıbbın pek çok alanını ilgilendiren konularda kaleme alınmış özgün yazılara yer verilmiştir. Dergide, klinik açıdan en çok nöropsikiyatri…

Tamamını oku..

Tababet-i Akliye ve Asabiye Cemiyeti

Atıf için:Fatih Artvinli & Cem Hakan Başaran, “Tababet-i Akliye ve Asabiye Cemiyeti”, İstanbul Seririyatı Arşivi. https://istanbulseririyati.com/index.php/2024/12/19/tababet-i-akliye-ve-asabiye-cemiyeti/ İstanbul Seririyatı herhangi bir kuruma bağlı ya da herhangi bir kurumun resmi yayın organı olarak yayımlanmamıştır. Bununla birlikte dergide en çok haber ve etkinliklerine yer verilen kurum Tababet-i Akliye ve Asabiye Cemiyeti’dir. Uzun yıllar boyunca Mazhar Osman’ın başkanlık yaptığı…

Tamamını oku..

Seririyat Şairleri: Neyzen Tevfik ve Çerçöp Sami

Atıf için:Cem Hakan Başaran & Fatih Artvinli, “Seririyat Şairleri: Neyzen Tevfik ve Çerçöp Sami”, İstanbul Seririyatı Arşivi. https://istanbulseririyati.com/index.php/2024/12/18/seririyat-sairleri-neyzen-tevfik-cercop-sami/ İstanbul Seririyatı’nın kurucusu ve başyazarı Mazhar Osman’ın yakın çevresinde yalnızca hekimler değil, dönemin ünlü yazarları, gazetecileri ve şairleri de yer almaktadır. İstanbul Seririyatı’nın bazı sayılarında sürpriz şiirlere rastlanır. Mazhar Osman’ın dergi sayfalarında şiirlerine yer verdiği en önemli…

Tamamını oku..